Profesjonalna zmywarka to dzisiaj must-have każdej kuchni w lokalu gastronomicznym. Jest to sprzęt zupełnie inny od zmywarek, jakich używa się w domach – bardziej wydajny, mniej zawodny i energooszczędny. Jej zakup opłaca się nawet w przypadku małej kawiarenki czy baru.
Rodzaje zmywarek przemysłowych
Lokale gastronomiczne różnią się między sobą, stąd też inne zapotrzebowanie na sprzęt do mycia naczyń. Tam, gdzie serwuje się przede wszystkim napoje, warto kupić specjalną zmywarkę do szkła, z funkcją nabłyszczania i dodatkowej ochrony przed porysowaniem. Standardowe zmywarki podblatowe są odpowiednie do mniejszych restauracji, w dużych lokalach sprawdzi się zmywarka kapturowa oraz zmywarka na garnków i przyrządów kuchennych.
W stołówkach zakładowych lub hotelach idealnym rozwiązaniem będzie zmywarka z transportem taśmowym i koszowym – jest to urządzenie wielogabarytowe, niezwykle wydajne, zaprojektowane właśnie z myślą o miejscach, w których przygotowywane są posiłki na dużą skalę.
Jakie są zalety zmywarek przemysłowych?
Zmywarka w domu pracuje przez kilkadziesiąt minut. Zmywarka przemysłowa zrobi to samo w mniej niż pięć minut, a naczynia będą perfekcyjnie czyste i wydezynfekowane. Urządzenia przeznaczone do gastronomii mogą pracować w trybie ciągłym, przez wiele godzin non stop, i za każdym razem efekt końcowy będzie dokładnie taki sam.
Wyparzanie naczyń odbywa się w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza, co zapewnia pełną higienę i bezpieczeństwo spożywania posiłków. Mimo krótkiego trybu pracy z naczyń są usuwane wszystkie zabrudzenia, i dotyczy to także przypalonych garnków albo patelni. Podczas takiego zmywania zużywa się znacznie mniej wody niż podczas mycia ręcznego, prócz tego zmywarki Winterhalter pobierają mniej energii elektrycznej niż urządzenia starszego typu.
Nie można też nie wspomnieć o większym bezpieczeństwie pracy. Proces mycia w zmywarce przemysłowej jest zautomatyzowany, nie trzeba się przy niej schylać, dźwigać ciężkich koszy czy stać w niewygodnej pozycji, znacznie rzadziej dochodzi też do stłuczenia naczyń.
Kupić czy wynająć?
Profesjonalna zmywarka nie jest tania, dlatego na początek można taki sprzęt wynająć. Producent pomaga dopasować sprzęt do potrzeb lokalu, zapewnia transport oraz montaż zmywarki, a przez cały okres umowy klient może liczyć na fachowy serwis.