Przeciwdziałanie nawracającej grzybicy pochwy – dieta

Nawracające infekcje intymne są problemem wielu kobiet. Chcąc im zapobiec, należy wprowadzić pewne zmiany dotyczące higieny oraz niektórych czynności życiowych. Ponadto dieta także ma wpływ na przeciwdziałanie bądź redukcje częstotliwości kolejnych infekcji. Jakie są przyczyny nawracania grzybicy pochwy? Jakie składniki odżywcze warto wprowadzić do planu żywieniowego w celu jej zapobiegania? Co na grzybicę pochwy?

Jakie są przyczyny nawracającej grzybicy pochwy?

Nawracająca grzybica pochwy jest wtedy, gdy kandydoza i współistniejące z nią objawy występują przynajmniej 4 razy w roku po zastosowaniu leczenia antybiotykami, bądź 3 razy w roku bez zastosowania antybiotykoterapii. Jednym z głównych powodów infekcji grzybiczych pochwy jest wyjałowienie organizmu na skutek zastosowania agresywnych antybiotyków, które poza niszczeniem chorobotwórczych drobnoustrojów, eliminują również „dobre” bakterie, które ulokowane są m.in. w układzie pokarmowym.

Antybiotykoterapia oprócz wyniszczenia cennej dla zdrowia i odporności organizmu mikroflory jelitowej, usuwa również pożyteczne bakterie bytujące w kobiecych drogach rodnych. Z tej właśnie przyczyny grzybica pochwy jest bardzo częstą dolegliwością, która występuje w trakcje bądź po zakończeniu stosowania antybiotyków oraz często nie jest możliwe zapobiegnięcie jej – nawet stosując leki uzupełniające braki „dobrych” bakterii.

Nawracająca grzybica pochwy powstaje również w wyniku niewłaściwej higieny intymnej oraz zbyt dużej ilości stresu, który osłabia odporność organizmu. Grzybicy może sprzyjać noszenie odzieży z nieprzepuszczających powietrza i sztucznych włókien, obcisłej bielizny, stosowanie nieprzewiewnych wkładek higienicznych, a także częste wizyty w saunie lub na basenie i korzystanie z toalet publicznych.

Dieta a nawracająca grzybica pochwy

Przyczyną grzybicy pochwy i jej nawracania może być stosowanie nieprawidłowo skomponowanego planu żywieniowego. Dieta może wywierać bardzo duży wpływ na efekty leczenia kandydozy oraz może w znaczny sposób zapobiegać jej powrotom. Co na grzybice pochwy? Jakie zasady do diety należy wprowadzić, a jakie usunąć?

  • Stosowanie naturalnego nabiału – zsiadłe mleko, maślanka, kefir, a także jogurty zawierają w swoim składzie kwas mlekowy, więc dostarczają do organizmu znaczną ilość cennych probiotyków. Unikać należy produktów zawierających zbędne dodatki, takich jak np. mleko w proszku.
  • Wdrożenie do diety kiszonek – kiszone ogórki, kiszona kapusta to naturalne źródła kwasu mlekowego, czyli probiotyków, które odbudowują mikroflorę dróg rodnych oraz jelit. Zaleca się wdrożyć je do diety wraz z prebiotykami, które stanowią „pożywkę” dla probiotyków. Można je znaleźć między innymi w cebuli i czosnku, cykorii, bananach oraz produktach pełnoziarnistych.
  • Zredukowanie do minimum ilości cukrów prostych – bytujące w organizmie grzyby „gustują” w cukrach prostych. Dostarczenie ich do organizmu w nadmiarze spowoduje, iż chorobotwórcze drobnoustroje zaczną się namnażać i atakować w momencie osłabienia organizmu, które może być spowodowane przemęczeniem psychicznym i fizycznym, stresem, antybiotykoterapią, ciążą, laktacją, menopauzą. W związku z powyższym, z diety należy wyeliminować takie produkty jak: białe pieczywo, produkty z białej mąki, wyroby cukiernicze, słodycze, dosładzane soki, napoje gazowane itd.