Styl angielski w dekorowaniu tortów

Podczas większości uroczystości, tort jest kulminacyjnym punktem wieczoru. W czasie wesela, urodzin czy I Komunii Świętej, tort jest nam obecny. Własnoręcznie wykonany tort, to pomysł na ciekawy, nietuzinkowy prezent. Jeśli jednak decydujemy się na takie rozwiązanie, musimy pamiętać o najdrobniejszych szczegółach, aby nikogo nie zawieść. W Polsce najczęściej dekorujemy torty bitą śmietaną, galaretką czy czekoladą. Jak to wygląda w stylu angielskim ? Dekorowanie tortu to nie lada wyczyn, a styl angielski w cukiernictwie jest wart uwagi.

Dekorowanie tortów w stylu angielskim

Tort w stylu angielskim to nie tylko biszkopt, wraz z potężną ilością bitej śmietany oraz ciężkim kremem. Osoby mieszkające na wyspach brytyjskich, mają całkiem łatwe zadanie, jeśli chodzi o dekorowanie tortów. Niemalże w każdym miasteczko bez problemu znajdziemy, tzw. cake shop. Są to sklepy, w których znajdziemy przeróżne akcesoria i ozdoby cukiernicze. Są one dostępne w przeróżnych formach oraz wielu wariantach kolorystycznych. Wałki, foremki, wycinarki, masy cukrowe i marcepan, to tylko kropla w morzu tego, co możemy znaleźć w takich miejscach. Warto też zauważyć, że Anglicy poświęcają znacznie więcej czasu na zdobienie swoich słodkości. Tort angielski, zawsze jest niezwykle dopracowany. Poza świetnym smakiem, aromatem i cudownym zapachem, dokładają starań, aby ich wypieki wyglądały równie dobrze.

Masa cukrowa a styl angielski w cukiernictwie

Jest to nieodłączny element każdego tortu angielskiego. Brytyjskie wypieki, są niemalże w całości okryte słodkim lukrem. Jest to masa, która w wielkim stopniu przypomina modelinę. Za sprawą tego, możemy ją dowolnie formować, barwić, malować czy wycinać. Dzięki temu tworzenie cudownych niezapominanych wzorów na naszych wypiekach będzie niezwykle proste. Nie będzie więc kłopotu z upieczeniem tortu w kształcie samochodu, księżniczki czy piłki. W końcu to osoba, która otrzymuje od nas tort, musi być z niego zadowolona, a takie zwariowane pomysły często są tymi trafionymi.

Nazewnictwo w stylu angielskim

Co ciekawe, w języku angielskim nie ma słowa tort. Jest po prostu słowo cake, czyli w wolnym tłumaczeniu ciasto. Dlatego różnica między ciastem a tortem na Wyspach Brytyjskich jest niezwykle niewielka. Może dzięki temu, nauczymy się troszkę szerszego pojmowania cukiernictwa oraz w inny sposób spojrzymy na tort.

Tort w stylu angielskim to w większości przypadków arcydzieło. Musimy przyłożyć niezwykle dużą uwagę do detali. To właśnie one sprawiają, że nasz tort będzie wyjątkowy. Akcesoria czy dodatki to coś, czego nie powinniśmy żałować, oczywiście wszystko w granicach rozsądku.