Zdrowe mięso – czyli jakie?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób świadomie podchodzi do swojej diety. Zainteresowanie ochroną środowiska naturalnego i zdrowym odżywianiem sprawia, że częściej zastanawiamy się nad tym, co powinno lądować na naszych talerzach. Część ludzi zmienia drastycznie swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, całkowicie rezygnując z produktów odzwierzęcych. Ci z nas, którzy nie chcą porzucać tradycyjnego schabowego, powinni wiedzieć, jak wybierać zdrowe mięso i jak je przyrządzać, aby dostarczało jak najwięcej cennych składników odżywczych oraz jak najmniej tłuszczów.

Zdrowe mięso – co w nim tkwi?

Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym mięsa. Jako ogólna kategoria produktów spożywczych, do których zaliczyć możemy tak ryby, jak i wołowinę, mięso to doskonałe źródło białka, żelaza hemowego, mikroelementów oraz witamin. W tym niezwykle istotnej dla zdrowia witaminy B12. Dlatego też w czasach, gdy wiele osób decyduje się na przejście na wegetarianizm i weganizm, możemy śmiało powiedzieć, iż dieta zawierająca w swoim składzie mięso, może być równie zdrowa.

Specjaliści od żywienia i dietetycy wskazują jednak, aby kierować się jakością i rodzajem spożywanego mięsa oraz utrzymywać dobre proporcje produktów odzwierzęcych i roślinnych. Dobrze zbilansowane posiłki powinny składać się w jednej czwartej ze zdrowego mięsa. Resztę stanowić powinny gotowane warzywa, produkty pełnoziarniste oraz inne produkty pochodzenia roślinnego.

Czy chude mięso jest zdrowe?

Hamburgery, hot-dogi, kebaby. To w takiej formie często spożywamy produkty mięsne. I właśnie tego zgodnie radzą unikać naukowcy. Wybierając mięso, powinniśmy się kierować zawartością tłuszczu. Podobno do najzdrowszych i najchudszych należy mięso z piersi indyka. Jest ono również doskonałym źródłem witaminy B6 oraz niacyny. Niezależnie jednak od tego, na jaki gatunek mięsa się decydujemy, warto kupować je świadomie.

  • Kiedy wybierasz spośród pakowanych produktów, porównaj ze sobą etykiety. Wybierz mięso o najniższej zawartości tłuszczów.
  • Przyrządzając potrawy z drobiu, wybieraj mięso pozbawione skóry, w której znajduje się dużo tłuszczu.
  • Ogranicz spożywanie przetworzonego mięsa (kiełbasa, salami, pasztety etc.). Takie produkty zawierają dużo tłuszczu, soli i konserwantów.

Jak przyrządzać mięso, aby było zdrowe?

Przygotowując mięso najlepiej pozbawić je widocznego tłuszczu i skóry. Ale istnieją też inne sposoby na to, by przyrządzane potrawy były zdrowe i niskokaloryczne.

  • Zamiast smażyć, grilluj. Przygotowane na grillu mięso ma o 1/3 mniej tłuszczu niż to, które zostało usmażone.
  • Nie obtaczaj mięsa w bułce tartej. Panierka nasiąka tłuszczem. W rezultacie cały posiłek zawiera go kilkukrotnie więcej niż powinien.
  • Przy gotowaniu lub duszeniu nie dodawaj dodatkowego tłuszczu. Odlej też ten, który wytopi się w procesie gotowania.

Pamiętaj, że mięso jest najlepszym z możliwych źródeł łatwo przyswajalnego dla organizmu białka. Jednak postaraj się, aby znaczną część spożywanego przez Ciebie mięsa stanowiło to białe. Stawiaj głównie na indyka oraz inne gatunki drobiu i dbaj o różnorodność posiłków.