Zupki dla niemowląt? Kompleksowy posiłek dla dziecka!

Żywienie niemowląt nie jest wcale taką prostą sprawą, jak by się mogło wydawać. Mimo obecności na sklepowych półkach wielu produktów, wabiących kolorowymi opakowaniami i zapewnieniami o tym, że jest to coś wspaniałego, trzeba zawsze mądrze wybierać.

Jak żywić niemowlaka?

Istnieje ogólnie przyjęty schemat, dotyczący karmienia malucha, ale nie zawsze trzeba się dokładnie do niego dopasowywać. Zawsze warto coś zmodyfikować, dodać od siebie, czy też odjąć to, co się nie podoba. Oczywiście swoją wiedzę podbuduj branżową lekturą, ale też poczytaj fora tematyczne i strony w Internecie, gdzie poznasz doświadczenia świeżo upieczonych mam, czy tych trochę starszych. Zasada jest jedna – dieta musi być zbilansowana i zdrowa, ale też dopasowana do upodobań dziecka. Nie wszystko będzie mu smakowało i nie wszystko będzie mu służyło. Przezorna mama zawsze obserwuje malucha, sprawdza jego zachowanie podczas karmienia. Natomiast po posiłku za jakiś czas obserwuje, czy nie pojawiła się na skórze dziecka wysypka lub czy zaczerwienienie.

Zupki dla niemowląt – pyszne i sycące

Dziecko po ukończeniu 5. miesiąca życia potrzebuje więcej witamin i minerałów do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Mleko i kaszki nie wystarczają, dlatego trzeba urozmaicić dietę w zdrowe i smaczne zupki dla niemowląt. Zupki można przygotowywać samemu np. z kurczaka, czy innego delikatnego mięsa oraz warzyw. Do ósmego miesiąca maluch powinien jeść zupki w formie papki – wszystkie składniki muszą być dobrze rozdrobnione. Dopiero później wprowadza się zupki dla niemowląt z większymi kawałkami mięsa czy jarzyn, bez konieczności ich blendowania. Nowe pokarmy podaje się maluchowi stopniowo, po pół łyżeczki, obserwując jego zachowanie.

Zupki dla niemowląt sklepowe czy robione własnoręcznie?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, aczkolwiek warto wypróbować jedno i drugie rozwiązanie i jak się sprawdzi, stosować regularnie. Zupki dla niemowląt sklepowe robione są z najwyższej jakości surowców i przygotowywane przez zespół ludzi, dobierających składniki skrupulatnie do wieku dziecka. Warto czytać etykietki ze składem, aby być pewnym, że zupki dla niemowląt, które kupisz, były zdrowe, bez konserwantów i soli. Powinny być to warzywa i owoce z ekologicznych upraw i tak zazwyczaj jest, choć zawsze trzeba się upewniać, zasięgając opinii sprzedawcy i czytając etykiety.

Popularne słoiczki można wszędzie ze sobą zabrać, są poręczne i zróżnicowane składnikowo. Zupki dla niemowląt są niezastąpione na wycieczkę, wyjazd do rodziny czy wczasy, wtedy nie trzeba już martwić się o przygotowywanie obiadków dla dziecka.

Samodzielne sporządzanie zupek dla niemowląt wymaga trochę podstawowej wiedzy o tym, co i jak ze sobą łączyć, w jakich proporcjach. Trzeba też zaopatrzyć się w zdrowe produkty, najlepiej jeśli pochodzą one z własnej działki lub ze sklepu ekologicznego. Na początku zawsze warto zacząć od marchewki i stopniowo dodawać nowe składniki, np. brokuły, korzeń pietruszki, czy ziemniaki. Trochę starsze maluchy zjedzą ze smakiem już kalafiora czy buraki. Ciekawym urozmaiceniem zupek dla niemowląt jest także dynia.

Kleik ryżowy czy kukurydziany lub kaszki, to bardzo dobre zagęszczacze do zup, które warto wykorzystać, zanim przystąpi się do sporządzania zupek dla niemowląt półpłynnych i grudkowatych.