Morela to owoc każdemu dobrze znany, który w sezonie wakacyjnym jest częstym gościem w naszych kuchniach. Jednakże mało kto wie, że głośno w medycynie jest również o jej pestkach. Pestki moreli do niedawna uważane były za cudowne lekarstwo na raka. Jednak czy ich spożywanie na pewno jest bezpieczne dla naszego zdrowia? Jakimi jeszcze właściwościami wyróżniają się pestki moreli?
Pestki moreli
Sama morela to słodki owoc, po który najczęściej sięgamy w sezonie letnim. Jest całkiem niepozorny, jednakże może pochwalić się wieloma cennymi właściwościami. Jedną z nich jest witamina B17 czyli amigdalina, która występuje w moreli w dużych ilościach.
Morela jak wiadomo posiada pestkę, która jest z reguły elementem pomijanym przy jej jedzeniu i często razem ze skórką ląduje po prostu w koszu. Jednakże czy aby na pewno słusznie? Co powinniśmy wiedzieć o pestkach moreli?
Pestki moreli gorzkiej to produkt używany w medycynie naturalnej. Pochodzą z dziko rosnących drzew, pierwotnie występujących u podnóża Himalajów, na obszarze Armenii oraz północnych Chin. Pestki moreli występują także pod nazwą „morelowy migdał” lub „gorzki migdał” i znaleźć je można w wielu sklepach z ekologiczną żywnością.
Pestki moreli jako lekarstwo na raka?
Szukając informacji o pestkach moreli można natknąć się na wiele informacji dotyczących ich właściwości pomocnych w walce z rakiem. Jednakże jest i druga strona medalu, ponieważ poza swoimi zwolennikami, pestki moreli mają także przeciwników. Nie bez powodu, bowiem usłyszeć można także o licznych przypadkach zatruć pestkami moreli. Czy zatem są one bezpieczne?
W pestkach moreli znajduje się amigdalina, spotykana również pod nazwą witaminy B17. To właśnie amigdalinie przypisuje się cudowne właściwości wykorzystywane w walce z rakiem. Uczestniczy ona również w produkcji leków na raka. Spory dotyczące sposobu działania odnoszą się do samej witaminy B17 i nie brak kontrowersji wokoło tego tematu. Nie ma się więc czemu dziwić, że niejasności pojawiają się także przy pestkach moreli, które przecież posiadają tę substancję.
Amigdalinę uważa się za witaminę pomagającą w walce z rakiem, jednakże nie istnieją w tym zakresie jednoznaczne wyniki badań. Również sami naukowcy oraz lekarze nie udzielają jednoznacznej odpowiedzi, coraz częściej wypowiadając się sceptycznie o samej amigdalinie, w tym i pestkach moreli.
Skąd niebezpieczeństwo związane ze spożywanie pestek moreli? Wynika ono z samego działania amigdaliny, która rozkłada się w naszym organizmie na glukozę, aldehyd benzoesowy oraz cyjanowodór. Te dwie ostatnie to substancje trujące, dlatego też spożywając zbyt dużą ilość pestek moreli nasz organizm może zostać zatruty cyjankiem.
Jeśli zatem zdecydujemy się na stosowanie terapii pestkami moreli powinniśmy rygorystycznie przestrzegać ich dawkowania (maksymalnie 2 pestki dziennie!). Jednakże słysząc o wielu zatruciach każdy sam powinien zastanowić się, czy aby na pewno jest to dobry sposób leczenia.
Inne właściwości pestek moreli gorzkiej
Uważa się, że pestki moreli gorzkiej poza wspomaganiem organizmu w walce z komórkami rakowymi mogą również być wykorzystywane przy leczeniu:
• zapalenia stawów,
• różnego rodzaju bólu,
• przeziębień.
Na tym nie koniec, albowiem pestki moreli korzystnie wpływają na nasz układ immunologiczny, poprawiają również wygląd skóry oraz włosów.